La visió de la Dra. Temple Grandin

20 Febrer 2023

Mary Temple Grandin (Boston, Massachusetts, 29 d’agost de 1947) és una zoòloga, etòloga i professora nord-americana de la Universitat Estatal de Colorado. Es va doctorar en Ciència Animal a la Universitat d’Illinois. És autora de llibres com Thinking in Pictures i Interpretar els animals i fins i tot hi ha una pel·lícula basada en ella. Temple Grandin és també àmpliament elogiada com una de les primeres persones diagnosticades amb Síndrome d’Asperger a compartir públicament punts de vista de la seva experiència personal quant a la seva condició.
Vam tenir el plaer d’assistir a una conferència on vam conèixer la Dra. Temple Grandin i aprendre sobre la importància d’un bon maneig en bestiar.
La Dra. Grandin ha dissenyat infraestructures de corrals i les instal·lacions que ha dissenyat les podem trobar al Canadà, EEUU, Mèxic, Austràlia i Nova Zelanda d’entre altres.
A l’Amèrica del nord gairebé la meitat del bestiar es maneja amb un sistema de restricció de pista central que es va dissenyar principalment per plantes càrniques. Els sistemes de conductes i mànegues corbes s’utilitzen arreu del món i els seus escrits sobre la zona de vol (La zona de vol d’un animal és l’àrea que envolta un animal que, si és envaïda per un potencial depredador o amenaça, inclosos els humans, provocarà alarma i comportament d’escapament) i altres principis del comportament dels animals de pastura han ajudat a moltes persones a reduir l’estrès dels seus animals durant el maneig.</ div>

També ha desenvolupat un sistema de puntuació objectiu per poder avaluar el maneig del bestiar boví i porcí en plantes càrniques.
Altres camps d’investigació on també podríem trobar-la són; temperament del bestiar, enriquiment ambiental per porcs, reducció de lesions i ferides, fertilitat en toros, procediments d’entrenament, etc.

Per què és tan important un bon maneig?

Un bon sistema de maneig augmentarà el rendiment alhora que reduirà despeses de mà d’obra, millorarà la seguretat del cuidant i el benestar de l’animal. El primer que va destacar a fer (com a productors) respecte al maneig del bestiar és actuar de forma trenqui-la, els crits fan al bestiar temorós, també va recalcar molt que hem de reconèixer que el maneig importa, ja que el bestiar que es maneja de forma calmada és més productiu mentre que el que brinca, s’espanta i s’altera produeix menys, disminueix la possibilitat de concepció d’inseminació i té més contusions.

Primer de tot hem de comptar amb una bona infraestructura, terres antilliscants i sense cantonades afilades, ja que podrien causar lesions i reduir la ingesta d’aliment.
Per evitar això, el terra més adient, és amb un patró de diamant, tot i que cada cop s’estudien més alternatives, perquè és un terra molt dur per les 10-12 hores diàries que es passen a peu dret, i ho relacionem amb problemes podals i coixeres, però és una de les formes més econòmiques i ens soluciona el problema de relliscades.
temple-grandin-2
En el cas de les zones de pas, ja siguin passadissos per pujar al transport, camins i sales d’espera, es recomana un patró com aquest, ja que hi ha més moviment, però aquest seria massa incòmode per l’animal llavors hauríem de tenir en compte de només posar-lo en zones on es passa ocasionalment.

Altres mètodes que podem utilitzar on hi ha molt de moviment, podria ser l’aplicació de sorra directament a terra o un tipus de catifa que es fa a partir de pneumàtics entrellaçats. L’avantatge que té aquest mètode és que reduïm molt les lesions de peülles, però l’inconvenient és que és difícil de netejar.

Segons un estudi publicat el 1996 a EEUU pel Sistema Nacional de Monitorizació de la Salut Animal indicava que el 15% de les vaques de llet se sacrificaven al país per un efecte directe de les coixeres; d’aquest estudi farà més de vint anys, però no han variat massa les coses.

Recomanacions per mantenir un maneig eficient:

1- Elimina distraccions que impedeixin avançar a l’animal com podria ser soroll causat pel vent, ombres, reflexos, corrents de vent proper a les cares dels animals, gent en moviment o màquines.

2- Instal·la cintes a la cinta transportadora per prevenir que vegin moviment quan s’estan apropant a les zones de preparació, corrals o passadissos. Els reflexos els podem eliminar movent la llum de lloc.

3- Comprova que hi hagi una il·luminació adequada, normalment es neguen a entrar a llocs foscos, per facilitar l’entrada la quadra podem col·locar una llum a l’entrada, però que no enfoqui directament la cara dels animals.

4- Un dels altres problemes que ens trobem que impediran que els animals avancin amb la llum són els reflexos d’una peça de metall o una bassa al terra que fa reflex. Podem solucionar-ho movent la llum de lloc.

5- Redueix el soroll, els animals són molt sensibles als sorolls aguts. Reduint els cops i ressons de metall com també eliminant el xiulet de l’aire.

6- Sempre que sigui possible evita els enrampadors, utilitza altres formes de conduir al bestiar com podrien ser algun allargo de plàstic, un pal amb una bandera vermella al final, etc. El bestiar pot ser reconduït si el cuidant es mou en sentit contrari al moviment desitjat.

7- Dirigeix grups reduïts d’animals, les vaques i vedells necessiten espai per poder girar, l’ideal és no emplenar més de ¾ del corral ni de les zones de preparació.